Vegan ebéd

  Vegan ebéd
Írta: Kövi Gábor
2004. augusztus 09.Vegan ebéd 1/Az írás születésének idején némiképp más elvek szerint étkeztem. Ettől függetlenül ma is vállalom az alant leírtakat!Bizonyos utalások már nem érvényesek, amelyek a 10 év előtti kort jellemezték, és az én akkori gondolkodásom jellegét./

Sokan fordulnak hozzám azzal a kéréssel, hogy írjam le, mit is eszik egy vegan. Természetesen zöldeket, és természetesen nyersen, bár, sokan azt hiszik, hogy elég az is, ha úgy általánosságban zöldféléket, de nem feltétlenül nyersen. A nyers szó pejoratív ebben a világban, ahol minden elkészített, finomított, hőkezelt, fagyasztott, mikrózott, cukrozott, flambírozott, körített, díszített, szóval elrontott. Mint, ahogyan elrontott maga az egész világ. Mármint, az a fele, amit az átlagember világnak tart. A valódi világ (nem a „való világ”…) ügyet sem vet ránk. Ugyan elszenvedi, és ameddig képes rá, alkalmazkodik a mi kényelmes és cinikus magatartásunkkal létrehozott helyzethez, de nem különösebben foglalkozik velünk. Jó messzire elkerül minket, ha teheti. Vagy, ami rosszabb: belőle és általa él, vagy élősködik, miközben maga is a mi zagyva és átláthatatlan szintünkre csúszik vissza, majd szép lassan megadja magát a sorsnak. Ezt tudjuk mi tenni a világgal.

 Van egy esélyünk: visszakéretszkedni a természet szentélyébe, és áldozni, vagy inkább áhítattal átadni magunkat neki. Mindazzal a sorssal kiokosítva, ami ennek az emberi fajnak jutott, jórészt önmaga ostobasága, vagy éppen intelligenciája, épülő erkölcsi érzéke révén. Azt is a szememre szokták vetni, hogy többre tartom a természet igényeit az ember igényeinél. Ennek csak az egyik felét tudom elfogadni, nevezetesen azt, hogy messzemenőkig szolgálom a természet folyamatosságát, és ahol lehet, gazdagításában is részt veszek. Talán sikerül valamit visszaadnom abból, amit tanulatlan mivoltomban elvettem, jobban mondva jogtalanul elbitoroltam tőle. Ezt szolgálta a pisztrángtenyésztésem, és ezt szolgálja az a munka, amit ezen a virtuális felületen végzek, vagy jártomban-keltemben az embereknek elmondok. Nem mondom, hogy kötelezővé kéne, vagy lehetne tenni, hogy mindenki azonnal nyerskosztos vegan legyen. Azt azonban elmondhatom, hogy igencsak jót tenne ennek a megviselt és leigázott bolygónak. Töredéknyi baj maradna csak, és sok minden örökre eltűnne, beleértve a háborúk végeláthatatlan szövevényét, amiben a világ emberi része, és sajnos a természet is, pusztul és szenved, amire ebben az esetben még csak utalni sem illik (ugandai őserdő kiveszőben levő emberszabású majmai, főként a bonobó, mint a hozzánk legközelebb eső, igen értelmes és szeretni való lény). Erre szoktak a legvadabbul reagálni, azokon a  közönséges és gátlástalan platformokon, ahol kifejezett program az efféle „renitens eszmék” gyökeres kiirtása. Nem érdekes, hogy egy „nyers” ételeken „vegetáló” vegan…, ennyi veszélyt jelent a „jól működő, ideális civilizáció” számára? Az is érdekes, hogy a magukat pacifistáknak vallók, szép eszmékben leledző embercsoportok is milyen egyértelműen és vállvetve utasítják el a természet eme magától értetődő elfogadását? Bár erre is vannak kivételek. És tisztelet nekik! Talán, ha a józanész felébred ledrogozott tudatának rémálmaiból, akkor mindenki, aki még képes gondolkodni, rájön erre a magától értetődő evidenciára. Én mindenesetre lehetőséget nyújtok arra, hogy bárki megtapasztalhassa, milyen természetesen létezni, vagyis természetes ételeken élni. Ma már elmondhatom, hogy abból a több mint 17 évből, amit a zöldfélék étkezésének kutatásával és gyakorlatával eltöltöttem, az utóbbi pár hónap a legmeghatározóbb és legértékesebb. Ez már a valódi vegan életminőség. A vegan ember nem magasabb rendű és nem előbbre való, mint a többi, aki nem vegan, vagy bármilyen más életmódot választott, csak tisztább, ha lehet mondani: legtisztább, mind közül. Ajánlom figyelmükbe az Éden képeit, az ebéd összeállításának szemléltetésére!A képek számozása eligazít.

A napot illik valami tiszta folyadékkal, leginkább vízzel kezdeni. A „reggeli”,vegan ebéd2 ahogyan nevezni szoktuk, messze nem az a dőzsölés, amit a „nagykönyvben” megírtak. Délelőtt a lédús friss, vagyis nyers ételek, tiszta italok ideje. Egy nyári reggel jól kezdődik (azoknak, akik élhetnek vele) paradicsommal. Magában, vagy kis lenolaj vagy repceolaj öntettel, némi édes paprika hozzáadásával.

 

Az ebéd hatalmas zöldségtál. Minimális gabonával, zsenge zöldborsóval (főzés-párolás nélkül, de csak, ha még éretlen, vagyis édes) Vércsoport-azonos növényekből.

 veg eb3

Ne feledjük, hogy vizet evés előtt kb 30 perccel, illetve evés után legalább 2 órával ihatunk!

v e4A görögszénacsíra helyett, mindenki a neki megfelelő csírát választhatja.

És így tovább!

ve5

ve6

ve7

ve8

ve9

ve10ve11

Ma már nem használok napraforgóolajat, mert túl sok omega6 zsírsavat tartalmaz. Helyette friss lenolaj, vagy repceolaj kerül a salátámra. De az avokádó is elég.

Ez a 9 hónapos teljes nyerskosztos diétám alatt fogyasztott napon sült kenyér. Azóta visszatértem a Napkenyér (saját recept tönköly és pí viz összetevőkből) fogyasztására, mert 

ve12semmilyen negatív hatását nem tapasztaltam.

ve13

Jó Étvágyat, vagy Ferencsik Istvánnal:

Egészséges Étkezést!

A teljes súly, a tányérral együtt:

 ve14

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük