Reggeli turmix

Reggeli turmix

sp.b.turm.4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nemcsak veganoknak ajánlom ezt az egyszerű és gyors italt! Rövid és tömör ismertetést adok a készítéséről, és használatáról. Akik a lényegre törő bejegyzéseket szokták meg, azok is értékelhetik, de ebben az esetben az ital jóságát szeretném elsősorban hangsúlyozni.

A spenót lehetőleg vegyszermentes, vagy saját termesztésű legyen, ha van rá mód. A banánnal sajnos ez szinte elérhetetlen, hacsak nem ellenőrzötten bio. Ami a „nem vegyszermentes” zöldekkel kapcsolatban talán egy kis remény, hogy az élő, friss zöldség-gyümölcs, a kiválasztó szerveket aktívabb működésre serkenti, és rendszeres fogyasztásukkal a bennük levő esetleges méreganyagok is hamar ürülnek. Ezért, némi „vizuális próba” után lehet fogyasztani őket. Lényeg, hogy friss, ropogós, sötétzöld (spenót), és érett, aprón pettyezett (banán) legyen a két összetevő. Ezeken kívül én saját készítésű desztillált vizet is adok a turmixhoz, hogy ne terheljem túl a gépet. Ha valakinek olyan eszköze van, ami hozzáadott víz nélkül is képes a két összetevő „homogenizálására”, pl. Greenstar, vagy hasonló teljesítményű présgép, de egyszerű kézi gépek is léteznek, az megteheti, hogy a spenótot külön kipréseli, és a levet a turmixba téve a banánnal összemixeli. A képeken látható eszköz az Omniblend, viszonylag (!) elérhető áru készülék. 2 literes tartálya teljes feltöltéséhez kb. 25 dkg spenót, 4-5 érett banán, 2-5 dl desztillált víz szükséges.

Előkészítés

A kívánt mennyiségű spenótot nagyobb edénybe, vagy mosogatóba eresztett vízben jól átmossuk, azután egy nagylyukú szitán lecsöpögtetjük. Közben a vizet /tisztított, desztillált, forrás/ a gép tartályába töltjük, és a banánokat belehelyezzük. A lecsepegtetett spenót első adagját a gépbe helyezzük, a banánok tetejére, és a gépet alacsony fordulattal indítva, közepes fordulatig gyorsítjuk fel. Ezután folyamatosan adagoljuk a spenótot, majd a tetőt az edényre helyezve a maximális fordulaton még pár másodpercig, vagy míg a turmix megfelelő simaságot el nem éri, forgatjuk.

Fogyasztás

Csak éhgyomorra, reggel, vagy nap közben ajánlott, és olyankor, mikor a korábbi ételt teljesen megemésztettük. Ha előző este nehéz, állati részeket tartalmazó ételt fogyasztottunk, ajánlott előtte legalább fél liter tiszta víz fogyasztása, lehetőleg felkelés után kb. 1 órával. Ezután a turmixig már mást ne vegyünk magunkhoz! De annak eldöntése, hogy kiürült-e már a gyomrunk könnyű, ha az első korty víz után böfögünk, akkor még a gyomrunkban van a korábban fogyasztott étel emésztetlen maradéka. A turmix rendszeres fogyasztása aggály nélkül megtehető, ha valaki könnyű vegan, vagy vegetáriánus ételt fogyasztott előző este.

Ajánlott mennyiség, 3-5 dl, vagy ennél több. Ha valaki nem az energia, hanem az ásványi anyag feltöltéséhez fogyasztja, akkor kevesebb banán, vagy alma is megteszi. Aki még inkább az egyszerűség híve, akkor a spenótot egymagában is elkészítheti lé formában az ismertetett módon.

Az ital, mennyiségétől, és összetevőitől függően 2-5 órán át biztosítja a megfelelő energiát és frissességet. Gondoljunk arra is, hogy a különféle ételek előtt és után mennyi időt kell várnunk! Korábban nem szabad szilárd, vagy főtt ételt fogyasztanunk, ha nem akarjuk a pozitív hatást lerontani! A leveles zöldek (sóska, rebarbara, egyéb savanyú zöldségek stb kivételével) általában erősen lúgos kémhatásúak. Ezekkel savasabb gyümölcsöket nem ajánlatos vegyíteni, de ez is ízlés dolga. Ki kell próbálni!

Élettani hatás

A spenót magas ásványianyag-nyomelem-vitamin-antioxidáns tartalma, különösen a vas, magnézium nagy mennyisége aktivizálja a testet, segít az immunrendszernek, tisztít, épít, gyógyít, megelőzi a betegségeket, karbantartja a veséket és a beleket.

A spenóton kívül, más levelekkel, vadon termő növényekkel is kísérletezhetünk! A friss zöld italok üdítenek, táplálnak, erősítenek.

A spenót oxálsav tartalma csak főzve árt a veséknek!

Jó frissülést és tartós egészséget kívánok!

Spenót banán turmix1

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük