Emberi agy, mint a folyamattudat laboratóriuma

A legjobb demonstrációs terület a folyamattudat létezésének és működésének bemutatására és magyarázatára az emberi agy. A folyamattudatról már sok szó esett az írásaimban, és a köztudat oldaláról ez amolyan „fából vaskarika” lehet.. Mi az, hogy folyamattudat? Vannak a folyamatok, melyeket ismerünk, fogalmakkal illetünk és tudnunk kell róluk, mert fizikai és többek közt szellemi-lelki folyamatokat kutatunk, oktatunk, és irányítják az életünket..

Ma történt egy érdekes felismerés, amiről írni akarok.

A mindennapi munkánk során folyatunk olyan tevékenységeket, amelyeknek bizonyos feltételek között meghatározott rendben kell lefolyniuk. Ilyen az idő tényező. Ezt az embernél időérzéknek, bioritmusnak, illetve biológiai folyamatok esetén ösztönöknek is nevezünk, amelyek meghatározott mozzanatok sorrendjében kell lefolyniuk. Hasonlóak fizikai és kémiai folyamatokban is léteznek. Az állatvilágban sok vitatott folyamat van, amelyeket ismeretlen hatások irányítanak. Az állatok vándorlása, sok esetben ugyanilyen megmagyarázhatatlan módon szinte percre azonos időben zajlik.. Az én mai példám a desztilláló készülékem kb. 4 órás üzeme, amivel 5 liter desztillált vizet állítok elő. Viccesen szoktam mondani, hogy „vízből készítek pálinkát..”. A munka kezdete dönti el (a külső hőmérséklet és mások..) hogy mennyi az eltérés. A folyamattudat gondolkodásmód a koncentrált figyelem gyakorlata miatt hozzásegített, hogy észre vegyek ilyen egybeeséseket. Feltettem egy adagot 13 óra 30-kor, és nem állítottam be ébresztőt 17.30-ra. A belső órám már többször kisegített, de most kattant be, hogy ez „csak” egy a sok folyamattudat közül. Más dolgokkal voltam elfoglalva, és ez az óra épp időben, pár perccel a desztilláló folyamat vége előtt „belém nyilallt”: „Itt az idő!” Az már kevésbé különleges, hogy valóban percekkel a vége előtt értem oda a készülékhez.

Mi ebben a meglepő?

Hogy megtaláltam a természetben ugyanígy lefolyó, ismétlődő folyamatok magyarázatát. Azt még itt nem tudom megmagyarázni, miért tudatos az összes folyamat az univerzumban, csak „érzem”, hogy eleve a tudat univerzális volta miatt. Ha az élőlényeknél tudatos, a tudat léte már bizonyítva van. Ez a tudat, nem egy véletlen, vagy ösztönös hátterű szokatlan jelenség, ami a Földbolygó sajátja, hanem az egész kozmoszban létező a középkori mechanikus szemléletben a „mozgató” megfelelője. Egyesek az Istennel azonosítják. Így viszont általánossá tehető, ami szinte minden vallás alapdogmája.

Ez már egy másik történet..

Azt viszont közelítően meg lehet érteni, miért történnek egyféle szabály alapján a jelzett események. Sokat segíthet életünk természetessé tételében, ha figyeljük az összes folyamatot. Ennek neveket is adhatunk: felelősségtudat, tudatosság, értelmesség, türelem, szisztematikusság, precizitás, biztonságtudat, hatodik érzék és mások. A kétkezi munkát végzők sok ilyen példát tudnak felhozni. A zsonglőröktől kötéltáncosokon át azon keresztül, aki nyílvesszőjével messziről ketté lövi saját nyílvesszőjét, vagy át lő egy olyan lyukon, ami azonos a vesszője átmérőjével. A neuronok folyamatai is tudatosak, de a kommunikáció és bonyolult, összehangolt folyamatok villámgyors lepergése történik, ami úgy válik tudatossá, hogy valamilyen megfogható, leírható eredményt ad.

Hajrá, fel a folyamattudat bizonyítására!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük