Reggeli rémálom

Mondhatnánk: hosszú..
De ez megér egy misét. („de”-vel nem kezdünk mondatot!)
Felkelek, a nap besüt(ne) az ablakomon, de csak bent lehet(ne) érezni, ám a keletre néző ablakot egy méretes szivacs takarja, hogy aludni is tudjak, és a zord szelek se fújják szét az álmaimat.. De (!) egyszer még egy nyugdíjasnak is fel kell kelni ugyebár.. Kis feleségem már serényen nyomkodja a számítógépet, azaz tapogatja az okos telefonját.. Éppen átmegyek hozzá a másik szobába, hogy kész az obligát reggeli zöld turmix spenótból és zsenge gyermekláncfűből…és, hogy lesznek még olyan idők, amikor e pillanat után fogunk vágyakozni.. S lőn.. Nemsokára ez is bekövetkezik.. Kis széthulló világunk egy újabb Hofiért imádkozik..

Feleségem azzal fogad, hogy hallgassam meg a legújabbat.. Ezt mindenesetre én egyedül nem tudtam volna kitalálni, vagy így kitálalni.. Óh áldott magyar nyelv, ahol – mint tudjuk – a szavak szabadon felcserélhetők és mindig értelmes mondatot kapunk.. Mondom: értelmes mondatot..

Példa: Hülyék szabad országa; Szabad hülyék országa; Ország szabad hülyéi;

Aki még nem olvasta, jobban jár ha a cím után nem is folytatja.. Nekem nélkülözhetetlen íráskényszerem támadt..

Így kora reggel azt az orcámba, mit méltóztatott kitalálni az amúgy unalmában a fizetéséért valamit tenni akaró illetékes ötletembernek, mint egy újabb vérlázító baromságot, hogyan lehetne még jobban elrontani, ami a legrosszabb úton halad, hogy kis országmaradványunkat teljesen egyneművé silányítsa; az egyetlen még valamire való természeti kincsünket, az élővizeinket minden eredetiségétől megfossza és turistacsalogatónak; mini Riviérának; vagyongyarapítónak; rongyrázónak kontárkodja, garázdálkodja.., és még az élettől, annak maradékától, pláne a nádsuhosásos, halcuppogásos alkonyi idilltől végképp elzárja a pöffeszkedő önkény.. Hogy a betonról, üvegről, zsíros kábulatról már ne is beszéljünk.. Ami nem egészség, pláne kerékpár.. És messze nem EU…(minél messzebb!) Nekem a Balaton és a kerékpár, a natúr bringa, és izzadt seggfeltöréses, defektszerelős fűzfői, litéri emelkedők büntetőtolásos „sportja”, amit meg én nem kívánok vissza.. Pláne nem kívánkozom a Balatonba telepíteni semmit azon a rém tudja hány „hobbiállaton” kívül, amiket a pestisként terjedő unalom- és értelmes természeti tevékenységre fantáziahiányban szenvedő, képernyőtapogató mai nemzedék által kidobó-szemetelő „kultúramegvonásos” agyúak tették..

Nem szeretném idézni, mit ajánlottam volt mondani ahelyett, amit valakik.. tenni akarnak egy olyan természetet projektként, a természeti kincsekre NEM gazdaként tekintő senkiházi bandának, akiket egy független természetvédelmi minisztérium nem tilthat el mindattól, amit tenni akarnak, és sajnos meg is tesznek.. Nem akarom látni..!! Méghogy „világító tengeri(!! !) halak” a Balatonba… Csípjetek meg, még eszméletüknél levő kedves egyre fogyatkozó testvéreim: Ez még Magyarország? Vagy már Disneyland?..

Emberi agy, mint a folyamattudat laboratóriuma

A legjobb demonstrációs terület a folyamattudat létezésének és működésének bemutatására és magyarázatára az emberi agy. A folyamattudatról már sok szó esett az írásaimban, és a köztudat oldaláról ez amolyan „fából vaskarika” lehet.. Mi az, hogy folyamattudat? Vannak a folyamatok, melyeket ismerünk, fogalmakkal illetünk és tudnunk kell róluk, mert fizikai és többek közt szellemi-lelki folyamatokat kutatunk, oktatunk, és irányítják az életünket.. Tovább a folytatáshoz

Ne mérgelődj!

Egy kedves hozzászóló inspirálta gondolatsor a mérgek hatásainak elkerüléséről. A könnyű megoldás..Nem teljes és kimerítő tanulmány, hanem vázlatos bevezetés az egészség tiszta módjába.

(Balaicza Erika Dr. bejegyzésére)

Hogyan tartsuk frissen a zöldséget (stb.)? Ez olyan kérdés, amiről beszélni kell: De általában talán még fontosabb, hogyan álljunk ellen a betegségeknek; vagy, mi a „kórokozó? Van-e egyáltalán ilyen..? Milyen hatásokat kell elszenvednünk; van-e védekezési mód?

Vannak olyan élő szervezetek, paraziták, penészgombák, amelyeket nem szívesen látunk. Létezhet-e olyan egészséges élet, aminél ezek eleve ki vannak zárva ?

Egy nagyon könnyű védekezési mód, ha nem tartunk, nem dolgozunk olyan élő szervezetekkel, biológiai anyagokkal amelyek vonzzák ezeket az ágenseket. Elsőként fel kell ismernünk ezeket és

tudnunk kell milyen egyszerű, tiszta szerek, vagy módok vannak ellenük?

Egyáltalán lehetséges ez? A növényekkel könnyű dolgunk van. Mi ezt tanultuk, tanuljuk, alkalmazzuk, és bevált. Ennél egyszerűbb nincs. Csak növényekkel táplálkozunk.

Az állati származékokkal már teljesen más a helyzet. A vegyszerek és még az egyszerű konyhasó is negatívan beavatkozik a szervezet működésébe. Méreg és drog. Az egy másik dolog, hogy az emberi lény még sajnos nem jutott el eddig a tudásig. Nem, mintha hiány volna ennek a tudományából, példáiból. Nézzük inkább, a többi embert milyen anyagok érik nap mint nap, és ennél fontosabb, hogy ezeket érintik, testükbe engedik. Belélegzik, bőrükre kerül, felszívódva károkat okoz, maradó vagy folyamatos hatást tesz rájuk. De a legveszélyesebb, hogy rendszeresen, önként, étkezéssel, ivással magukhoz veszik őket. Az állati eredetű élelmiszerek, bőrápolószerek, vegyszerek. Ilyen a nátrium klorid, vagyis konyhasó, amit az ember az állati származékokra alkalmaz, elsődlegesen tartósítás céljára. A só vegyszer, nem étel. Hatásai között vannak a kiszáradás, bőrkárosítás, emésztési, sejtkárosító hatások vagy olyanok, amelyekről senki sem tud és nem is beszél. A só az elsődleges tartósítószer, azokkal a hatásokkal, amiket a tartósítószerekről már ismerünk. Nem beszélnek a só drogszerű veszélyeiről. Az orvosok bizonyos része tudja, és fel is hívja ezen veszélyekre a betegei figyelmét. Ez még nem egyértelmű és nem egyformán ajánlott hivatalos körökben. Azután vannak a füstöléssel eltartott ételek, főleg állati termékek. A feldolgozott áruk nagy része. Ezek agyon sózva, sőt még ezen túl vegyszerezve is vannak.

Akkor mi magunk vadásszuk le, öljük meg és marcangoljuk szét; véresen fogyasszuk el az állatokat?

Viszont csőstől kapjuk az egysejtűeket és más halálos biológiai lényeket. A gyilkolás „vírusát” az első falat után a gyermekeinknek is odaadjuk.. Más egy disznó megölése, mint egy emberé? Ezt így még le sem illik írni, pedig ez sok vidéki gyermek számára „kellemes” élmény..

Ebből megérthetjük azt is, miért nem az a mi világunk..

A tartósító szerek, vagy mérgek? – Vagy szelíd növények, természetes tisztítás, friss fogyasztás -, vagy „gyógyszerek” – amelyek ugyanolyan veszélyesek, mint a tartósítószerek, de minket nem tartósítanak…- ellenkezőleg.. Ha ezzel végeztünk, elmegyünk az uszodába.. Hoppá! Megint oda jutottunk, mint a klórozott gyökereknél, csak most egész testünket, szemünket, szájunkat, torkunkat, gyomrunkat, beleinket járja át a klór. Nem pár csepp, hanem hektószám..

Miért megyünk gyógyfürdőbe? Hogy az értékes ásványi anyagok gyógyhatását élvezzük. A testfelületünk természetes tisztító és gyógyanyagok hatásának tegyük ki.. Mit kapunk erre? KLÓRT! Mit tesz a klór a hasznos ásványi anyagokkal? Na ezt tessék vizsgálni! Csak a klórral való találkozás után! Mi lesz az egyedülálló magyar gyógyfürdő kultúrával? EU-EU-EU – Ugat a szomszéd kutyája..

Az egyik olyan kár, a sok közül, amit az EU-nak köszönhetünk.. A többit is, amikor elvették akarva, akaratlanul, az értékes magyar gyümölcsfajtákat, mert nem olyan kívánatosak, egyformák, mint az egyen (egyen?) nyugati fajták. A jó kemény, elálló paradicsomok. Csak tárolásra, de nem fogyasztásra termesztett kemény, savanyú zöldséggyümölcsök. Kőkemény, éretlen almák, körték stb. Vegyszerekkel „frissen, tartott” ehetetlen, ám drága műgyümölcsök.. Folytathatnám a sort, és az eredmény a méreggel telt, „műember” lenne. Van választás?

Az el- és befogadás nem csak magunknak árt, hanem azoknak is, akik még ennek felismerésétől messze vannak, és várják a hozzájuk hasonló flegma viselkedést. Az „ez van” véleményeket.

Minden a jó példáról, és a következetes ellenállásról szólna. Mindig van mód a megoldásra. Amit leírtam, és most körül járunk, a legbiztosabb, az egészséghez legjobban eljuttató életelv.

Mitől más ez, mint a konzum ajánlatok? – Nem kerül pénzbe, (akkor igazán, ha mi magunk termesztjük a zöldeket) sőt minden ponton nyereség. Egy sor betegség nem is létezne, ha az emberiség egészségesen élne. Jelenleg az egyetlen divatos válasz a mozgás különféle fajtái. Vagy: a túlsúly leküzdése.. Mi történik közben? – Kevesebbet együnk? Többet mozogjunk.. ? Ezek a tanácsok eddig soha sem váltak be, mert vannak, akik bármennyit ehetnek az átlagos ételekből, mégsem fogynak. De ők mentesek a betegségektől? Nincs rá garancia. Sőt, az az általános vélemény rögzül, hogy az evésnek semmi köze az egészséghez, csak a géneknek és a szerencsének. Erről rengeteget írtam már és mindenhogyan forgattam a fogalmazást, hogy minél finomabban írjam le a sokkoló igazságot. Inkább az előnyökről ejtek több szót. Amikor kimondom a lényeget, már tovább sem olvassák.. Sőt, ha kiderül mit kell hozzá tenni, azonnal jönnek a szokványos cinikus elutasítások.

Talán le sem kellene írnom semmit, csak az előnyöket kéne ecsetelni, mint a hirdetésekben, ahol a sok csodás hatást oldalakon keresztül, egyre túlzóbb mesék keretében írják le, és a végén jelenik meg az a valami..

Ezt nem fogom tenni. A jelen téma a mérgektől mentes, ideális egészség. Ferencsik István táplálkozási tanácsadó, természetgyógyász tanítványaként azért jártam sok előadásra, nem csak nála, másoknál is, hogy a tudást megközelítsem.

Első megtalálni a legjobb elhárítási lehetőséget. Ezt a test megismerése során érjük el. Ma már erről is sok adat van. Mégis gyakori, hogy az ember mindent tud, otthona tele van könyvekkel a témában, mégsem segítik a megértésben.

Egy biztos: ha nincs más lehetőség a piaci, termelői zöldség-gyümölcs, és frissen, vagyis alapos tisztítás után azon mód.. Hűtve, szárazon, de vagy vákuum alatt, vagy hűtve, lefóliázva. Az enyhén vegyszerezett (műtrágyázás) növények a felébredő vesék (sómentesség) hatására gyorsan kiürítik a vegyszerek legjavát. A friss zöldségek az egész testet fürgébb működésre serkentik. Beindul a fogyás, ez mozgás vágyat indukál. A mozgás fokozza a vérkeringést, növeli az izomtömeget, csökkenti „leolvasztja” a fölös zsírt. Egy fontos tanács még: lassú, alapos rágás! Ehhez a fogakat rendbe kell hozni. Én a húszéves teljes műfogsorommal úgy ropogtatom a sárgarépát, mint azelőtt.. Csak akkoriban még főtten sem ettem meg.. Szokás volt kidobni, és csak a levesben meghagyni a levét.. A petrezselyem zöldjét undorral leszedtem a leves tetejéről.. 

Ezen a virtuális katedrán több módon tudtam információt cserélni. Minden embertől más tapasztalatot szerzek, amit tovább lehet adni.

Rájöttem, hogy a tudat megváltoztatása a konzum gondolkodás elhagyása által valósulhat meg.

A kezdet nehéz.

Találkozunk az ártalmakkal. Ezek jöhetnek minden érzékszervünk ellen, de jöhetnek anyagok révén, melyek a testbe érve más anyagokhoz kapcsolódnak. A szervezet reakciói különbözők életkor, nem, rassz, lakóhely, és egyéb tényezők, veleszületett gyengeségek, erősségek függvényeként. Ha optimális az állapot, akkor a szervezetünk egy alkalommal még viszonylag kevés károsodást szenved. Ehhez erős, tiszta vesére , tüdőre, szívre, hormonrendszerre, emésztőrendszerre (stb.) van szükség.. Sajnos erre ma már kevés példát találunk.

Mit tehetünk?

Meg kell erősíteni az átlagos szervezetünket. Sok lehetőségünk van, még betegség esetén is. Akkor vagyunk rosszabb helyzetben, ha már gyógyszerezés folyik, és ez sokszor többet árt, mint kéne. Több orvossal találkoztam, akik mindezeket a szempontokat ismerik, de a protokoll.. Szomorúan látom, mennyire rossz a helyzet. Egyes szülők mennyire felelőtlenek a gyermekükkel.

Az ismert káros anyagokat szinte „sport” formájában direkt úgy veszik magukhoz, mintha a kis emberek annál erősebbekké válnának, minél több idegen anyaggal bombázzuk őket. Ennek az ellenkezője igaz. El lehet kerülni, szinte az összes káros hatást!

A levegőből érkezők nagy része a száj lezárása által kinn marad. Éjszakára speciális vékony ragasztószalag nyugodt alvást, jó nyálkahártya állapotot biztosít. Nincs nátha, hurut, asztma.. Már ez a pár dolog, amikből egy is képes tönkre tenni az életünket. Vannak genetikai zavarok, melyeknél (cisztás fibrózis) tünetmentességet, sőt gyógyulást jelent csak ez az egy trükk és a sómentes étkezés. Nem nátrium kloridra van szükség, mint maró anyagra, ami a nyálkahártyát izgatja, hanem a nátriumra, ami sok természetes növényben, vagy a tengeri algában bőségesen megtalálható, az ártalmas hatások nélkül. Jó kiválasztás, tiszta szervezet esetén..A só külső használatra, pl. tengervíz, ideális tisztító, regeneráló, gyógyító (pszoriázis), ápolóanyag.

A legizgalmasabb kérdés, a növényalapú, főleg friss növény alapú étkezésre való áttérés..

Most van itt az ideje kihangsúlyozni, hogy „állati eredetű” ételektől, származékoktól , kozmetikumoktól. mentesen! Ebbe a körbe a tenger gyümölcsei” nevű eufemizmus is beletartozik. A többi ízeltlábú, csúszómászó lény is..

Ahelyett, hogy a világ élelmezést a növények felé fordítanák, lassan az eddigieknél is ártalmasabbá akarják tenni. Szinte kizárólag a jelenlegi rossz konzumkereskedelem, gyógyítás, (?) tömegélelmezés terén akarnak hatást gyakorolni az egészségünkre. Persze, a mindenhol tapasztalható sötét folyamatok szolgálatával.

A növények nemcsak az emberi egészség miatt fontosak, hanem a Glóbusz egészsége miatt is. Az összes negatív folyamatnak a spontán rehabilitáció irányába kell hajlani, ami egyszerűen az „Éden újrateremtéséig” tarthatna. Amint a mi esetünkben, úgy mindenkinél, a tapasztalat, és a tanulás egyre jobb állapotokat teremt. Egyre több ember juthat el a külső és belső békéig. A gondolkodás megváltozik. Nem kell tablettákat szedni, és tanfolyamra, edzőterembe menni a túlsúly leküzdéséhez, és a mozgáshoz. A test ideális állapotot vesz föl, akárhány évesek is vagyunk.

Persze, ez sok fáradságba, tanulásba, lelki gyötrelembe, kerül. De ki gondolja, hogy ehhez elég egy injekció, vagy egy kis meditáció?

Viszont a nyereség fitt, fiatalos, energikus élet, pozitív látásmód!

Semmit sem adnak ingyen, ami igazán érték. Ha most megkérdeznék, hogy tíz kiló aranyat elcserélnék-e azzal a 34 évvel, amióta zöldeken élek, nem fogadnám el.

Norma

Régóta bosszant. Többször érintettem ezt a témát. Tulajdonképpen mondhatom életem fő témája. Az ÉLET. Mit jelent normálisnak lenni?

Először is mihez viszonyítsunk?

Mindig beszélünk róla, törvényeket is alkottunk (mármint, akik azt akartak alkotni..) A történelemnek nevezett idősor vérrel-szenvedéssel lefektetett törvényeket, de ritkán keresték az emberben magát az egyetlen törvényt, az élet törvényét.

Azt tapasztaltam eddigi életem során, hogy a tényleges történést mindig valami láthatatlan hatalom irányította, vagy valakik egy távoli hatalomra fogták. Szidja csak mindenki azt. Ebből látszik, hogy az életünket kényszerek között kell élnünk. A kirakatban viszont a kellemes, szép dolgok sorakoztak, amikért fizetnünk kellett. A fizetség alatt nem feltétlenül pénzt kell érteni.

Ez volt a figyelemfelkeltő bevezető.

A téma változatlan, de a tárgyalás stílusa változik. A kreatív tehetség folyton a könnyítés, az élvezetek felé hajtja az embert. Hogyan lehet könnyíteni az életet. A gondolkodó ember (majd máskor bővebben..) az unalom és a kényszer hatására próbál változtatni. Kezdetben a cél elérése érdekében fedezett fel ez-azt, később a dolgok külső megjelenése a szépség, mint emberi elképzelés is egyre jobban számítani kezdett, ha már a funkció megfelelő volt..

Itt álljunk is meg egy gondolat erejéig. Ez az a momentum ami a keletet és a nyugatot elválasztja. Korosztályom egy tömör, mondhatni primitív, de működőképes életstílust kapott. Ez a keleti hatalom nyers, néhol kegyetlen, de egyértelmű életkerete volt. Nem mindenki illett ebbe a keretbe. Tulajdonképpen én sem. Mégsem lázadoztam, hiszen először magát az életet kellett ebbe a keretbe belehelyezni, amiben – úgy éreztem – nem vagyok a legjobb.. Ezért igyekeztem mindent megtanulni. Voltak résztémák, amelyeket évtizedekig tanultam, mire kijelenthetem: ezt már tudom, amennyire szükséges. Van azonban számtalan, ami foglalkoztat. Tehát van miért élnem. A „dolgok” és „lények”, valamint ezek kapcsolatai, viselkedései még majd’ egy tucat életre elég munícióval szolgálnak az érdeklődésem számára. Ez a helyzet leírja kb. a 20-25 éves koromat. Minden irányban kiterjesztettem a kíváncsiságomat, de „zavaró” kötelezettségek korlátoztak a minden irányú kifejtésben. A 24 óra volt az egyik.. zavaró korlát.

Ekkor történt valami, vagyis kb. 10 évvel korábban, ami lopakodva kerítette be a tudatunkat.. Úgy bújt ki a sok érdekesség között, hogy nem tűnt különlegesebbnek, mint egy új gép vagy fényesebb használati tárgy. De – hogy ne felejtsem – volt valami hasonló. A rádió, mint központi médium (mint a neve is mutatja). Köré lehetett ülni, és erősen megmozgatta a képzeletet. Ritkábban volt a film, meglehetősen vegyes elérési úton, és minőségben.. Ez már helyettesítette a képzeletet, és sokkal erősebb hatást gyakorolt a hangulatunkra de főleg a pszichénkre. Egy „jobb” film szabályosan felért egy pszichoterápiás kezeléssel. Tudatmódosító hatású volt. Beállította az embert egy olyan folyosóra, ahol csak előre lehetett menni. Egy jó darabig a film által keltett hatás alatt voltunk. Ennek a levezetésére beszélgető körök is létrejöttek.. Nem beszéltem még az olvasásról, ami a korábban felvett és tanult képességünket a képzeletet aknázta ki: a betű világát. Szintén egy olyan hatalom, ami magához ragad és sokakat egy életre lefoglal: az olvasás. És persze az írás. Ezt így olvasva is elcsodálkozom, miért nem elég bárkinek ez a gazdag szellemi kavalkád.. De ne vágjunk a dolgok elé..

Végül is a cél nem az un. „szórakoztatás”.. Ezt úgy tették elénk, hogy „adomány, vagy szolgáltatás”, a jó magaviseletünkért, vagy az uralkodók kegyéből.. A tulajdonképpeni ok annak a vágynak a táplálása, ami velünk születik. Számomra csak az az érdekes, miért nem nyilvánvaló ez mindenkinek..? Ha jól meggondoljuk, embervoltunk legfőbb jellemvonása az érdeklődés, és a tudás szüntelen növelése. Ezen belül, egy olyan tulajdonság is fel-fel bukkan, hogy egyesek önmagukra is kíváncsiak.. Egy apró hozzáfűzés a témához, hogy a „háttér” arra törekszik, egyre jobban, hogy ő mondja meg, mi hogy vagyunk, és hogy legyünk…

Voltaképpen életünk két fő áramlatban folyik: civilizációs, és un. „magán” élet keretben. Mindkét terület hat egymásra, és néha teljesen el is foglalja a másikat. Témánk valami olyan, ami harmadikként tolakszik elő, de nem természetesen. Ez fontos a megértéshez. A normán kívül van, és észrevétlen át akarja alakítani a normát.

Ez a „kiber” világ.

Voltaképpen, minden mást ki akar szorítani, még magát az életet is.. Életbevágó ezt észrevenni! A jelenlegi korosztály ezt a veszélyt nem, hogy észre sem veszi, hanem még üdvözli is. Ez az, ami aggodalomra ad okot. Ez volt a kényszerítő erő. Mondhatom pestiesen: kiborult a bili nálam..

Sokkal érzékenyebb vagyok az efféle jelenségekre, mint más, mivel életem első percétől mindent érdeklődve figyelek, ami eljut a tudatomig.. Saját életemet, és a hozzám közelítő minden rezgést felfogok és értékelek. Ezért tisztelem annyira az állatokat, akiktől még rengeteget tanulhatok. Érzékszerveim tökéletes működése számomra elsődleges.

Nem zavar az sem, ha én vagyok az egyetlen, aki ezen fennakad. Nem bontok zászlót, nem tűzök szuronyt, csak figyelmeztetek: nyissátok ki szemeiteket! Ez így nem mehet tovább!

Mitől rémültem meg?

Kis unokáim viselkedésén.

Mint pedagógus is, meg nagyszülő, aki kötelességének érzi a normalitást szolgálni. Magától értetődő, hogy mindez a szülőknek is feladatuk volna.. Csakhogy a fiaim már abba a korszakba születtek, amit moncsicsi korszaknak hívok. Az a japán kütyü, amit „etetni” – nyomkodni – kellett, hogy „ne haljon meg”.. Tetszik érteni: életben kellett tartani, nyomkodással. Nem akvárium és halak, vagy cserép és virág, vagyis élet, hanem kibernetikus, vagy tudom is én micsoda „etetése” nyomkodással, amire a kütyü valamit válaszol.. A „csoda” már régóta szerepben volt, de nem egyeduralkodóként. A csoda, neve: GOMB. Nem piros golyó vagy kocka: gomb. Amit a kisbaba elé tesznek, és a gombot egy dróttal összekötik, ami lámpát működtet vagy bármit megmozgat, a csecsemőt az megbabonázza.. Ez a legnagyobb felelőtlenség, amit antinevelésnek hívok. „Nyugodjon a gyerek!” Korábban sem volt sok fogalma az átlagembernek a nevelésről. Amit ösztönösen tett, az inkább idomítás volt. Értem én ezt az un. „oktatásra” is.. Eredményes, legalábbis látszatra, az biztos. Így már érthető, miért van annyira kevés gondolkodó. Annyira érthetetlen közéleti tevékenység. Olyan kevés normalitás..

Tehát a gomb.. Ma már gomb sem kell, csak tapogatás is elég. Így a csoda még teljesebb. Egyenesen a központi idegrendszerbe. A közepébe.. Ma már eljutottunk a csoda eliminációjáig. Vagyis korábban a fegyver ravaszának elhúzása néha eléggé nehéz mozdulat volt. Ma már elég egy figyelmetlen tapintás, és repül a rakéta..

Ha ilyen könnyen lehet életeket füstté tenni, mit ér már az élet?

Hogyan jön ehhez az unokáim furcsa, szülőket kirekesztő, megvető viselkedése?

Csak figyeljenek! Meg fogják látni!

Az Éden elrablása

Ismert műalkotás: Európa elrablása. Ez az allegorikus szoborcsoport, mintha jelen korunkban megelevenedne a valóságban.. Nem tudom, kell-e folytatni? Mindenki érti. Már fényévekre, évezredekre, korszakokra, vallások keletkezésére és torzulására vagyunk azonban az Éden elrablásától. Ezt a folyamatot írta le Hamvas Béla a létkorrupció fogalmával.

A korrupció csak a mai ember számára jelent valamiféle jogi meghatározást.

Ahogyan eredeti fogalmainkat a gyorsuló züllés (létkorrupció/létrontás) visszájára fordítja, torzítja széthazudja, ez maga az ember eredeti küldetésének szennybe fojtása.

Az ember alapvető vágya és küldetése a (Éden) ideájának fenntartása, hirdetése, és szolgálata.

Az a lelkünk mélyén parázsló fáklya, ami még a legnagyobb bűnre képes emberi lényben is kínálja a lehetőségét a jó iránt küzdő lovagnak. Ezt fejezte ki a középkorban a lovagi élet, később ez jelent meg a lovagias viselkedés szablyaiban is.. Ezek azonban már igen messze voltak az eredeti jó védelmére mindig is létező érzéstől, amit a fogalom későbbi meghatározása kifejezésre juttatott. Leegyszerűsítve a kereszténység vallása is erre tett hitet. A  Szent Bibliában, amit kis koromban édesanyám a kezembe adott, ahol is csodálkozásomra megtaláltam azt a metszetet, amiben szinte magamra leltem, ahogyan Gábriel arkangyal a lángpallossal látható. („..ő az igazság angyala és az Édenkert őrzőjének a feje. – forrás: Vikipédia ). Édesanyám ölében ülve mesélt nekem a jóságról, amit – többek közt – a képen látható bibliai alak is védelmez.. Azonban a kép azt a jelenetet ábrázolja, amikor Gábriel arkangyal a Szodoma-Gomorát elpusztítja.. Tehát a eredeti uralmát visszaállítja. Ha lehet ezt mondani, a kép szinte látnoki módon a mi jelenünk feladatának jelképe is lehetne: jó hatalmának visszaállítása.

Azonban, ha bárki ezt a jelen primitívségével (visszaképeződött kultúra, amit szokássá vált civilizációnak, valami „magasabb rendű minőségnek” hirdetni..) holmi háborúra való felbujtásnak hinné, máris kiábrándítom. Édenben ugyanis nyoma sincs a háborúnak…

Az éden fogalma a teljes béke, együttműködés és egyetértés; tisztaság és túláradó szeretet ideája.

Ha egy mai fiatalt , az utca (és a netpresszók) emberét az édenről kérdezném, ha egyáltalán hallott effélét, a sarkon túli fülledt lokál felé fog mutatni. Azt hiszem az ilyen „anti tudatú” emberi lény undorral görget tovább ezen írásba botolva.. Örülnék ha tévedek: eme tapasztalaton lemérhető jelen nemzedékeink jóhoz való viszonya. És mindezt a „civilizáció egyik áldásaként” üdvözölhetjük. (Most következne az a rész, amit a létező olvasóközönségem sovány kis csapata félve vár, nehogy az legyen megint.. Ők is megnyugodhatnak, még nem a húsevés ostorozása jön..)

Vagyis, pontosan ezen mérhető legjobban – mármint az Interneten – mekkora hazugság minden. Szinte semmi sincs, ami nem a gonoszság kifejeződése, a jó képmutató köpönyege mögül.

Nem részletezem. Utána lehet nézni kik és miért építették föl. Ahogyan az ezáltal indított gyilkos szerkezetek célba érnek..

Folytassuk inkább a fogalmak idézeteivel. Ha még nem volna elég ennyi, pár mozzanatot kiemelek a folyamatból.

Kénytelen vagyok „szájbarágósan” fogalmazni a korrupcióról alkotott fogalmainkkal kapcsolatban.

Nem minden züllött szét. A természet rendre megpróbálja visszaállítani az eredeti törvényt. De álljunk csak meg! Valóban sikerre viheti Gábriel arkangyal a harcát? Hiszen mos látom, Szodoma-Gomora a mocsokból újraéledni látszik.. Nincs már semmi, amit a csillogva rohanó szekéren pózoló pokolfajzatok érintetlenül hagytak.. Az embernek már önnön valóját, az eredeti jót sem szabad újrateremteni! Az édeni kis angyal világra jöttét is kiragadnák az anyák méhéből..

Nos, lehet, hogy ez sokak szemében felesleges és „gusztustalan” érzelgősség, hazug és képmutató teátrális „rinyálás”, ahogyan ezt sokan nevezhetik.. Ugyanakkor, már kiborul a szenny, ha ezt a jók védelmezni merik..

Fordítsuk sajkánkat Éden felé, ahol jelképes ábrázolásokon az első emberpár éppen elhagyni készül a minden földi jót ingyen (!) nyújtó Paradicsomot.. Mármint nem azt, amit a zöldségesboltokban lehet kapni.. Bár van bátorságom itt is felhozni, hogy az említett zöldséggyümölcsnek köze sincs eme finomság eredeti valójához. Úgymint kívül és belül.. (Egy kis anekdota szenvedésemről a német nyelvvel Ausztriában. Amikor paradicsom vásárláskor a Paradise szó bukott ki belőlem..Az árus hahotázásának kíséretével…) Már ez a kis intermezzo is sokat árul el a fogalom történetéről..

Az eredeti kép a tudásra teszi, mármint a materiális ismeretekre a legfőbb okot, amiért a világunk elszakadt Édentől. Ezzel is jeleztem, hogy a civilizációt az ember saját tulajdonának képzeli, ami eleve „más” kell, hogy legyen, mint az a kaotikus, félelmetes Éden.. Ahol semmilyen törvény nem érvényes csak az Úr dörgedelme..

(Talán ezt a mennydörgésszerű robajt képzelik a jelen beteges szabályait kiagyaló bürokraták és „utcabírák” saját joguknak is, holott csak fogalomzavarukat és gátlástalanságukat, főleg pedig tudatlanságukat fröcskölik a sötétségbe az élet valóságáról..)

Mi mindent lehetne most indulatosan felhozni, mint Gábriel arkangyal, ha hirtelen földre szállna, ennyi gonoszság láttán! Végül is kimondják sokan, de a szó már nem elég erős, még ha „veszélyes fegyvernek” is gondolják…)

Ezzel kapcsolatban pedig egy tegnapi tévés beszélgetés ellopott félórájára is rímelve, elmondom, mit gondolok a fenti „műalkotásról” (zöldség), miközben ha szinte semmit, csak valamilyen ócska talajt, nem is komposztot és virágföldet adok neki.. Egyszerűen hihetetlenül finom íze van. Csupán azért, mert semmi rosszat nem adok neki.. És mindez szinte egy csapásra elfeledtette a gazdákkal a jó magyar fajták termesztésének tudományát.. A szabály pedig, hogy legyen kemény és piros.. Az íze? Talán a műtrágya adta az ihletet hozzá.. Az ára pedig tükrözi mindazt, amit ez a létkorrupció értéknek hisz..)

Ordít annak a szándéka, hogy az elrontott életért a „buta” ember áldozza fel saját szent(!) életét – ahogyan sok „tisztes” politikus hanyagul oda is veti: túl sokan vagyunk..

(Képzeljék, az ujjam is kifejezésre juttatta az imént, mit érez arról, amit mostanában paradicsomnak hazudnak.. így: műÁlkotás.. Hát inkább „ál”, mint eredeti…,)

Alig bírom türtőztetni magam, annyira vérlázító, ráadásul ostoba mód arra, hogy szinte mindegy mit löknek elénk, hogy még hálásak is legyünk érte..

Nincs kisebb vagy nagyobb sérelem, amit ez a lezüllesztett világ az élet ellen elkövet, ezért csak szemezgetni tudok a rosszabb és még rosszabb bűnökben, úgymint az ember lelki értékeinek szándékos rombolása épp a fiatal életek rombolása által. A szemünk előtt pusztítják a tudatlan fiatalok tudatát, és rabolják el azt az értékes időt, amit önmegismerésükre fordíthatnának, nem is annyira a praktikus civilizációs rendszerismeretre, hanem a valóságos élet természetes törvényeinek megismerésére, felfedezésére önmagukon. Mindenkire sajátos, bonyolult törvények vonatkoznak.. Abban az ostoba hitben tartanak (vagy próbálnak tartani) mindenkit, hogy amit elénk tolnak., azzal bárki szabadon élhet. Közben amivel a törvénytelenséget „gyógyítani” akarják, azzal ártanak a legjobban.. És mennyiért? (Itt is beigazolódik az az Édeni szabály, hogy az igazán értékes dolgok az árukkal ellentétesen minősülnek. Tehát, a jó dolgok nem kerülnek semmibe.. Az viszont „törvényszerű”, hogy a drága dolgok vagy feleslegesek, vagy ártalmasak mindenre. Természetre (Éden), emberre egyaránt.

Nos, hogy el ne unja magát az az önkínzó olvasó, aki még most is hajlandó velem tartani a bosszankodásban, rátérek a sokadik albekezdésre ebben a kimeríthetetlen témában.. Talán leegyszerűsítve elmondhatom, hogy jelenleg nem találok olyan „hivatalos” cselekedetet és szándékot, amiben egy szemernyi jót kaphatnánk, de nem is mi, hanem az áldott természet. Erre is érvényes a Hippokratészi mondás: Nem ártani! Nálunk: nem beavatkozni a természet folyásába!

Tehát: „Semmi hivatalos!” De a legszigorúbban hozzáfűzve: ez nem történhet abban a torz gondolkodásban, amit különféle színben (…) magukat liberálisnak hazudó gonosztevők hisznek. De ugyanúgy nincsen joga, ha nem hozzáértő módon teszi ezt, a „jobboldalnak” sem! A „polgári” tőkének a legkevésbé..

Ezért az önmagától rendkívül távol levő civilizált fogyasztó ember elsősorban forduljon azon törvények felé, amiket ő az egyetlen, aki felfedezhet. Az önmegfigyelés és természetfigyelés gazdag tárházai a tudásnak. Az élettudásnak. Én legfeljebb elindíthatok mindenkit saját értékeinek felfedezésében, mely tudomány kincsesháza ott van, akár a jelen technika felhasználásával is élhetünk: a kezünk ügyében.. Ha jóra és jól bánunk ezzel a tudástérrel.

Halottak napja

Tegnap John Lennon és a Beatles filmjét néztük. Nem véletlenül a halálára kiélezve. Az egybeesés több mint szembeötlő.
Akkor jött nekem az a paradoxon, ami a gyász valóságát testközelbe hozza: A gyász permanens érzés. Az idő paradoxon, amit visszafejthetünk egészen a halál tényének a felfogásáig, ami már a születésünkkel elindul tudat alatt. Mielőtt a tudatot tudatosítjuk… Azt mondjuk, hogy az valamikor az absztrakció képességének megjelenésekor, kb. 8 és 12 év táján történik. Erről is vannak képeim, de az idevonatkozó gondolat, hogy a gyászt, sajátos módon, a halálfélelem építi fel bennünk. Ezután, vagy e közben a normálisan kialakuló empátia felébreszti bennünk a félelmet és önmagunkra vetítjük szeretteink halálát – ha értik, mire gondolok. Velük egy kicsit mi is meghalunk. Ezt átéljük egy társunk elutazásakor, vagy a halál veszélyének felismerésekor is.. Minél idősebbek leszünk, elvileg annál valószínűbb, hogy velünk is megtörténik. Próbáljuk mindezt átbeszélni, ünnepi köntösbe öltöztetni, ettől még kevésbé tudunk vele szembenézni. Talán innen ered az összes ünnep és „tudateldobás” szokása, valamint ennek a megértő kezelése.
A legnagyobb sokk, ami sok megnyilvánulás gyökere, hogy a létezésnek örömnek kéne lenni, miközben az elmúlt percet gyászoljuk.. Már ezeket a perceket is, írás és annak elolvasása közben.. Ez a fájdalom megkeseríti az életünket.. A hibáinkon való dühöngés is innen fakad.. Ami elmúlt, azon nem tudunk változtatni. Viszont ad egy lehetőséget: a következő hibát elkerülhetjük..
Ezért viszont büntetés jár.. Igen, kedves liberális testvéreim. Vannak visszavonhatatlan dolgok is.
Végső konklúzió, hogy a fájdalom is az élet része, hogy fájni csak az élőnek tud. A gyász szomorúságát csak az érzi át teljes valójában, akinek van lelke… Az idő jó dolog, viszont a szomorúság mindig velünk marad. Egyre több embertársunk miatt kell szomorkodnunk.
Ezért egyre értékesebbek számunkra, akik velünk vannak…

Logika vs. Függőség

Logika, vs. Függőség

„Figyelmezzetek szavaimra!”

Manapság sokan a logikát a függőséggel azonosítják. Ez a civilizáció elejére mutat, és a végét jelentheti. Amikor erre rájöttem, ’94-et írtunk. Most ki is fejtem ezt.

A logika a világ egészét egy gondolatfüzérbe fogja. A függőség leragad egy folyamatnál. Ez katasztrófához vezet.

Ennek felismeréséhez egy kísérletsorozat is hozzájárult, amiben a majmok intelligenciáját összevetették az emberi intelligenciával. Azzal szembesültünk, hogy a majmok mindenben jobbak mint mi. Ebben az emberszabású majmok közül a csimpánzok (szerintem bonobók..) bizonyultak a legjobbnak. A vizsgálat arra irányult, hogy miért mi vagyunk a világ vezető faja, és nem a majmok?

Ha valaki nem ismerné, tömörítve (számtógépes gondolkodásmód) leírom:

Egy bemutató eszközön számos kallantyú, nyomógomb és más kioldó volt, amivel jutalmak voltak elérhetők, ha a megfelelő sorrendben nyomjuk meg őket.. Emberek számára emberi jutalmak, a majmok számára kedvenc falatok. Meglepő módon a majmok igen rövid idő alatt eljutottak a jutalomfalatokhoz, míg az emberek képzettségtől, bőrszíntől, elért pozícióktól függetlenül csak hosszú idő múltán nyújtották a kívánt teljesítményt. Mi lehetett tehát az emberi faj győzelmének az oka a bolygón? A kísérletvezető mozdulatainak követése, ellentétben a logikus út azonnali felfogásával.. Az állatvilág vezetője nem az ember. Az ember állatvilág és az összes élőlény, végül önmaga ellensége csupán – a korlátoltságával…

Az ember az észszerűségét – józan eszét – feláldozza az alávetettség kényelméért..

Ez az emberi civilizáció összes és jelenlegi – remélhetően nem utolsó – válságának is az oka.

Ha tényleg logikusan gondolkodunk, hamarosan rájövünk, hogy nem az élővilág egysége, hanem az ésszerűség feladása, a függőség javára juttatott minket ebbe a szűkülő spirálba, ami hamarosan egy zárt körré válik, amiből lehetetlen kilépni.

Ennek leírása a kompromisszum és a rögeszme közötti választóvonalat is meghúzza.

A tiszta, de érzékeny logikát a zenében érzékletesen követhetjük, a végtelen lehetőségek szabad asszociációjának vizuális és auditív hangzó moziján keresztül…

A digitalizáció katasztrofális zsákutca, mivel a logika álcáját használja a józan ész megsemmisítése által.

Ebből azt is megérthetjük, miért vezetnek a magyarok a kimagasló szellemi teljesítmények terén.

Ezért azt is meg lehet érteni, miért nem lehet ezt a kis nemzetet az őrület függőségére rávenni.

Mazochista önjutalmazók

Ma hajnali 5.20-kor az égen száguldó repülőgépek szinte kondenzcsík nélkül közlekedtek. Most – 09.43-kor az ég olyan tiszta kék, mint talán sohasem volt az utóbbi időben. Semmi „sáv” -ami nem jelenti azt, hogy fél óra múlva is így lesz.

Ahogyan kipenderedtem a vackomból, éreztem, hogy ez egy különleges nap.. Hazaértemkor az orvosi rendelőből kilépő orvos kereste a betegeket, mert senki sem jött hozzá.. Felkelés után már éreztem, hogy túlcsordult bennem az energia.. Szokásos vad zöld smoothie után irány a piac! Útközben az autó ablakából kitekintve araszoló, önmagukat elhagyó embertársaim láttán megfordult a gondolat, nem hagyhatom annyiban ezt! A mai nap igazán emberhez méltó módon rendelkezésre áll az egészség átéléséhez. Miért látok én annyi szenvedő embert?

Nem először foglalkoztat ez a kérdéskör: miért teszik ezt az emberek önmagukkal? Ki más lenne az oka annak, hogy én a „védett korban” levő ember, ilyen jól érzem magam, minden adott ehhez, de nem várom meg, hogy a természet és az emberi civilizáció annál is többet tegyen értem/ellenem mint ezt a kivételes konstellációt biztosítsa.. Hányan észre sem veszik ezt a lehetőséget…

Sokat lehetne sorolni a Rendszer oldali okokat.. Ezek közül most csak azt említem meg, ami az ember oldaláról jelentkezik.

A Rendszer valójában csak hazudja, hogy miértünk van. Minden cégtábla, szabály, azt mondja-írja, hogy miértünk „szolgáltat”. Ezek közül az Egészségügyet emelem ki. Az egészséget (nem) önként átengedtük egy hivatalnak, a velünk közvetlenül kapcsolatos tudással együtt. Szinte tilos ismerni magunkat, mindent csak a rendszernek kell tanulni. A legfontosabb kötelezettség: Fogyasztani! A látható „eredmény” nem a sikerről szól. A mozgás – rendben. Nagyon fontos! De a beteg, túlsúlyos ember kínokkal küzdve vonszolja magát. Nézni is rossz.. Milyen gömböcök ringatják zsírpárnáikat.. Nem előbb le kéne fogyni? …Már rossz kezdet! Nem a lefogyás a fontos, mert azt a természet pár hét alatt megoldja.. Megint a rossz oldalon fogja meg az ostobává dresszírozott „rendszerember”. Pénzt fizet másoknak, hogy tegyék őt egészségessé… Oppardon: fitté.. Mint mondtam: ezt nyugodtan rábízhatjuk a természetre. Kulcsszó: természet.

Egyszerű, közvetlen ételek, (zöldnek nevezett sokszínű levelek, virágok, hajtások, zöld magok, nagy nedvességtartalmú gyümölcsök, és…, most jöhet a mozgás! Nem kell sehova beiratkozni hozzá, még futócipőt sem kell venni, stb. Csak azt kell megjegyezni, hogy az egészség a friss jól megmosott, egészséges zöldekben van. Ha ezt megfogadtuk, végezhetjük a dolgunkat, nem kell még külön az egészségügy intézményeit látogatni. Kivétel az elsősegély, baleset, túlterhelés, mérgezés stb.) Tehát most is csak arról van szó, hogy sok hivatal, intézmény fontos része az életünknek, de nem az az életünk. Elsősorban nekünk kell magunkról gondoskodni. Az állati származékokat elkerülve (alapelv) nem kell aggódnunk a túlnépesedés, háború, szegénység és más szükségtelen szenvedést okozó folyamattudatok miatt.. Ezek csak az emberiség azon vágyát és lehetőségét akadályozzák, hogy önmaga lehessen, ami nem öncélú „köldöknézés”, hanem mások segítésének feladataihoz biztosítandó fizikai, szellemi erő..

Ezzel szemben..: egy beteg, életének rombolója miben tud segíteni másokon? A segítés sem mindig az egészségről szól, hanem arról az elnyomott és lassan büntetendő tulajdonságunkról, amit viszonosságnak nevezünk. Helyette van az, amiben kényszerűen én is látogatást teszek. Létrontás – létkorrupció.. A közvetlenség, magával hozza, azt, amit a piacon, utcán is lehet gyakorolni.. Nem véletlen, hogy az ókori szellemi központban tanító Szókratészt halálra ítélte a szenátus, mert csak ennyit tett: mindenhol mindig oktatta az életet. Ma ugyan van „élettan” – idézőjelben.. A testen belül már mindent tudunk. Csak éppen azt nem, hogyan működik és mikor, miért van jól..

Nos, hogy egyik szavamat a másikba öltsem (folyamattudat), ez a tulajdonság és egyben kötelesség az, amit kezdetektől blokkolnak, vagy még rosszabb: kisajátítanak és visszájára fordítanak. Senki sem tudja azt hogyan kéne nekünk lenni, ha soha nem tanították meg. Sokadiziglen, nemzedékek óta. Lehet mondani, hogy ez a valódi összeesküvés.. Pl. Ez is az.. Itt és most…

Miért a cím: Mazochista önjutalmazók? Mert minden egyes önmagáról tudatlan ember még akkor is szenved, amikor – úgymond – élvezi az életet.. Az „élet” – civilizáció. Szabadon rombolhatjuk magunkat. Nem tiltják a kövérséget..(stb.) Rámondják: „hormonprobléma”.. De megint nem a külső megjelenéssel van a gond, hanem a rossz érzéssel, amit ÖNJUTALMAZÁSSAL ÉRÜNK EL.. A képlet: tudatlan tettek sorozata, amit a tudatlanság láncolat egyik részletével próbálnak elfedni. Ha fáj valami – tabletta.. Ha rossz kedved van – drog. Egyébként a civilizáció minden pontja drog, de nem az orvosi értelemben vett, hanem a tiltott-támogatott (egyben) mindennapi drogok..Étkezés drog, szórakozás drog, motiváció drog, siker drog, szex drog, sport drog, népszerűség drog, hatalom drog, erőszak drog.. stb.. A szokások rossz oldala.. Kapható, gyártható, sőt – „lóláb szintű” tudatzavar: a drog, mint hungaricum.. Drog, mint alapvető élelmiszer… Legfeljebb „Külsőleg” felirattal,,, Tehát az önjutalmazás, ami nélkül összeomlana a Rendszer.. Szenvedés – önjutalmazás.. Eredmény: halálig tartó függés az elmebajtól.. Az összes „államférfi” és hajléktalan ugyanazt vágyja.. Az egyik a Rendszer csúcsán, a másik a legalján.. Mégis, mi a különbség köztük? – semmi. A lényeg dolgában ugyanaz van középpontban: „szabadság”- jólét.. Nincs egyetlen (!) olyan közszereplő (meg se választják..), aki a tényleges egészséggel kampányol.. A választó – akit előtte jól felkészítettek, mi legyen neki fontos – kineveti, kigúnyolja azt, aki erre kísérletet tesz.. Vannak ugyan „félúton tévelygők” ezek között is, de csak a „zöld-liberális körökben”. Ezzel mindent elmondtam.. Akár politikai tiltólistát is lehetne felállítani témák tekintetében..

Akkor mit együnk?” Semmit, ami „csinálva van”.. És.. ölni kell érte. Amit én mégis fogyasztok (nem hizlal, ami nem tényező.. De hőkezelt és „készíteni kell”.. Ennek pontos leírását kellő „anyagiak híján” csak érzékeléssel tudom bizonyítását adni. A tudás azonban nagy szorgalommal és együttműködések mellett rendelkezésre áll. ) Az „anyagiak” témában a „Pénztrónus ledöntése I. II.III.” c. tanulmányaimat ajánlom..

Fő szabály: holnap legyen jobb!

Csodálatos: A természettel karöltve csak jutalmazás van, szenvedés nélkül..

És még mindig kék az ég..

Látás tudatállapot

Mostanában sokat emlegetik a „vakság” és a tisztánlátás, „felébredés” fogalmakat. Egy felismerést akarok a legközelebbi ponton közreadni, éppen a szemünk és a Folyamattudat közötti összefüggésekről. Több időszak is volt az életemben mikor a látásom változott. Volt, mikor nagyon sok esetben kellett apró részleteket hosszan nézni, és eléggé aprólékos feladatokat elvégezni.. Büszke voltam éles látásomra, mert a legapróbb részleteket is tűélesen láttam. A fizikailag nehéz műszaki-gyári munka, később a számítógép, némi rajz gyakorlat, aztán az iskolai tanári körmölés, meg a hozzátartozó idegfeszültségek, hozzá az egészségtelen ételek elvittek a komoly látási zavarokig. A rajzzal segítettem magamon.. Órákig húztam a párhuzamos egyenes, vagy ívelt vonalakat. Már a nyugdíjas évek is számosak, mikor az ember többet kéne, hogy pihenjen, és kizárja a stresszes helyzeteket. Az életritmusom folyamatos szellemi-testi feladatokat hoz, ezért fontos, hogy az érzékszerveim ne hagyjanak cserben. Egyik a kenyérkészítés.. Nem annak a közismert módja, amit nem részletezek, hanem egy bonyolult, tulajdonképpen folyamatos kísérleti folyamatsorozat különleges fázisainak elvégzése. Ennek egyik momentuma, a búza válogatása. Annyira ügyelek a tiszta magok kiválogatására, hogy pelyvás, vagy akár hártyás szemeket, vagy más betévedt magokat is ki kell vennem egy adott mennyiségből. Ez változó, az 1 kg súlyig. A válogatáshoz fejlámpát használok, semmi mást.

A válogatás a mennyiségnek egy edényben való követése a magok részleges mozgatásával. Az apró magokat a nem oda illőktől el kell különíteni, két mód egyidejű végzésével. A teljes magmennyiség felületének a nézésével, valamint az egyes magokra (több száz vagy ezer mag) pillantással. Itt a „pillantás” és a nézés két más jellegű idegműködést jelent. Mind a két típust szükség szerint azonnal kell váltogatni.. Többször előfordul, hogy ugyanazt a szemet többször is megfogom, mert különbözik a többitől, de csak annyiban, hogy a mag egyik oldala a gépi válogatásnál megsérül. Pár milliméterről van szó. A pelyvás és a hártyás mag és a bükköny vagy más mag szintén más alakú, színű. Ezért azokat hamar ki lehet szűrni a többi közül. Az egész procedúra végig feszült figyelmet igényel. Ezen le lehet mérni az idegrendszerem aktuális állapotát. Ha hanyagul nézek, a magok homályosan láthatók, és sokat hibázom. Ahhoz, hogy mindig a szintemen maradjak, fel kellett idéznem egy korábbi információt, amit az egyik tanítóm közölt velem. Ezt fontosan tartom megosztani önökkel. Az információ így hangzik: AZ AGYUNK 20 MP-ENKÉNT ÚJ PROGRAMOT KÉSZÍT. Kikapcsol, aztán újraindít. Egy ilyen program is folyamattudatnak számít. Ebben a fogalmazásban az éppen működő folyamat beavatkozás nélkül bizonyos ideig fut, közben hibák jelentkeznek, egy idő után mint az összes többi folyamat, kifogy az energiája és a folyamat elhal. A mi civilizációnk is ebben a fázisban van… A reset – újraindítás – nem abban az erőszakos formában, ahogyan ezt többen megfogalmazták, hanem a szellem fejlődése magasabb szintjének elérésével helyes és szükséges. Ezt hívjuk „paradigmaváltásnak”, „szellemi újjászületésnek”. Ezen szóhasználat hazug olvasatát torzítva „adja el” el a fogyasztói kábulatban levőknek a világ”központ”, ami szélsőséges gondolataival és erőszakos tetteivel hívja fel magára a figyelmet. A folyamattudat a tudatformák-tudatállapotok elkülönülése egy személyiségen, egy tevékenységi körön belül. Ez nem mindig „élő”, hanem legtöbbször, vegyi, időjárási, fizikai, érzelmi, fogalmi stb. folyamatok hasonló jellegének felismerése. A történeti (történelmi) gondolkodás révén segít megnevezni, megérteni bizonyos momentumokat az ember és a világok életében. Vagyis a folyamatokat az élet egyeduralkodásának, és az univerzum szellemének is tekinthetjük.

Hogyan kell ezt lefordítani a használat érdekében? A „pillanat”, mint fogalom ebben segít. Ennek megfelelő alkalmazása pedig hosszú távú túlélő trükk lehet. Nem csak a közvetlen témánk, hanem más, lelki-szellemi feladatok, vagy nehézségek leküzdésében is. A pillanat szavunkban ott van a kulcs. Ha nézés közben elkalandozunk, a „belső látásunk” veszi át az adott tárgy követését, illetve a figyelem kikapcsolását. Lehet ez a folyamat kellemetlen érzés, vagy csak figyelmetlenség, ami veszélyhelyzeteket is okozhat, vagy kritikus döntésekben késedelmet. A nem megfelelő „program” egy pillantással törlődik. Tehát ha az adott feladat közben HOMÁLYOSAN LÁTUNK, NE ROHANJUNK AZ OPTIKUSHOZ ÚJ SZEMÜVEGÉRT, VAGY NE ZAKLASSUK A SZEMÉSZORVOST, HOGY NEKÜNK ROSSZ A SZEMÜNK! A sokat emlegetett „reset” effektust jól alkalmazzuk! Törlés és újraindítás..

Ha egy feladat végzése közben nem akar helyreállni az éleslátás, feltétlenül végezzünk pár olyan gyakorlatot, ami visszafordítja a figyelmetlenségből elfajult idegműködést. Ez lehet egy szép táj hosszú idejű nézése, hideg víz szemhájunkra való fröcskölése, hideg tiszta vízbe mártott, behunyt szemmel való fürdő, de semmilyen esetre sem a „gyors, egyszerű megoldás”- a szemüveg. Ha már valaki elkövette azt a „hagyományos, kényelmi „megoldást”, hogy hosszú tortúrákkal szemüveghez jutott, minél előbb vissza kell fordulni ezen a helytelen úton. Türelmesen és a megfelelő agytornával stabil látási készségeket kell kialakítani. Ha tehát valaki már szemüveges, egy kiválasztott anyagú, formájú, sok apró, azonosnak tűnő tárgy (magok, csavarok, anyák, golyók stb.) segítségével végezzen gyakorlatokat. Egy nagyobb felületen szétterítve az apró (!) tárgyakat, nézzünk rá a teljes adagra, majd keressünk eltérőket a sok azonos között egy pontra fókuszálva. (jó megvilágításban!)

(Egyelőre nem jó a nyomtatott szöveg, erre! Túl erősen beágyazódott a tudatunkba a betűk folyamának szemüveggel való követése…)

A legjobban akkor fognak meglepődni, mikor abban a tudatban, hogy önök szemüveg nélkül nem látnak, ha a levett szemüveg, elég erős fény (szűk pupilla) mellett becsukott szemmel a felület fölött, egy PILLANATRA KINYITJÁK A SZEMÜKET! Az esetek nagy százalékában az eredmény ÉLES KÉP lesz. Mi most a teendő? Ezt a rövidke pillanatot meg kell jegyezni, és vizualizálással a belső szemünket használjuk. Ezt az óhajtott pillanatot tekintsük egy helyes agyprogramnak. (MEGFELELŐ TUDATÁLLAPOTNAK) A homályos nézést, pedig egy hibás, rossz programnak. Ne maradjunk meg a hibás tudatfolyamatnál, hanem ragaszkodjunk a helyeshez, a tiszta látáshoz! Ezt ragadjuk meg az elménkkel, és helyezzük a fontos feladatok közé. Itt említem meg, hogy korunk egy technikai lehetőségét a kisméretű jól fókuszálható fejlámpát hívjuk segítségül a látásjavításhoz. Itt is felhívom a figyelmet a kényelmi megoldások veszélyeire. A sötét tárgyak felismerése, és pontos követése dolgában a szemüveg csak annyit tesz, hogy mesterségesen összegyűjti a kevés fényt, és ezzel becsapja a szemet, vagyis nem a kép lesz éles, hanem egy hamis fókuszt állít be a lencse. A jó megvilágításhoz folyamatos, megfelelő fény (lumen) erő kell. Erre jól használható a fejlámpa. Így a pupilla az alkalmazkodás első lépcsője, és a szemlencse tornáztatója lesz.

Jól nézzünk ki, és rá a világra!